תסמונת קדם וסתית – האם זו הפרעה פסיכיאטרית?

תסמונת קדם וסתית מטרידה כ- 40% מהנשים. זהו פלח שוק עצום, ולאחרונה גורמים חדשים מבקשים נתח ממנו – פסיכיאטרים ויצרני תרופות נגד דיכאון. אך האומנם מדובר בהפרעה פסיכיאטרית?

תסמונת קדם וסתית היא אוסף תסמינים גופניים ונפשיים המתלווים למחזור החודשי. למרות שהרפואה מתמודדת עם התופעה משחר ההיסטוריה, עדיין לא נמצא לה הסבר מדעי חד משמעי. ההסבר המקובל וההגיוני הוא השינוי ההורמונאלי הנלווה למחזור החודשי. לנוכח חוסר הוודאות הרפואי הזה, פסיכיאטרים מנסים להיכנס לתמונה ולזכות בנתח מהעוגה. אך כמו כלל ההפרעות הפסיכיאטריות, גם ההיבט הפסיכיאטרי של "תסמונת קדם וסתית" חסר הוכחה מדעית – לא קיימת כל בדיקה רפואית היכולה להראות כי קיים צורך בהתערבות פסיכיאטרית כלשהיא.

ב DSM-IV, ספר ההפרעות הפסיכיאטריות המהווה את ה 'תנ"ך' של הפסיכיאטריה, תסמונת קדם וסתית נקראת PMDD – "הפרעה דיכאונית קדם וסתית" או "דיכאון קדם וסתי" (כביכול כאשר תסמונת קדם וסתית כוללת קשיים נפשיים, אז היא הופכת להיות "דיכאון קדם וסתי"). הטיפול הפסיכיאטרי המומלץ הוא כמובן טיפול תרופתי, בתרופות נגד דיכאון. זוהי למעשה דוגמא קלאסית לשיתוף הפעולה בין פסיכיאטרים, הממציאים "מחלות נפש" חדשות לבקרים, לבין חברות התרופות, היוצרות "תרופות" מתאימות.

אולם במקרה של ההפרעה הנדונה חברת התרופות איליי לילי אפילו לא טרחה ליצור תרכובת כימית חדשה. החברה יצאה במסע פרסום רחב היקף בארה"ב עבור תרופה שהם מכנים "התרופה הראשונה לדיכאון קדם וסתי". שם התרופה הוא "סאראפם", והיא למעשה מכילה את אותו המרכיב הפעיל כמו פרוזק! למעשה פרוזק קיבלה אריזה חדשה ושם חדש משיקולי שיווק, על מנת שהציבור יחשוב שיש כאן משהו חדש וטוב.

לתת תרופה נגד דיכאון לאישה הסובלת בגלל מחזור חודשי משמעו לנסות לשפר את מצב רוחה באמצעות סימום – שכן תרופות נגד דיכאון, כמו למעשה כל התרופות הפסיכיאטריות, הן תרכובות כימיות המתערבות בדרך לא ברורה בפעילות המוח ומערכת העצבים המרכזית. תרופות אלו אינן מרפאות מחלה כלשהיא, ולכל היותר מספקות תחושת אופוריה זמנית, המהווה סכנה כשלעצמה. אולם סכנתן העיקרית טמונה בתופעות הלוואי הקשות שלהן, הכוללות החמרה של הדיכאון, מחשבות התאבדות, התנהגות אלימה ועוד. הפסיכיאטר ד"ר פיטר ברגן היטב לתאר זאת בראיון טלוויזיוני: "אתם מכניסים זבל לתוך המוח. אתם מכניסים חומר רעיל לתוך המוח בתקווה לתוצאה טובה".

תזונה מזינה וארוחות מסודרות, הפחתת סוכרים, מנוחה וסביבה רגועה יכולים לעיתים קרובות להקל במידה רבה על תסמיני תסמונת קדם וסתית.

המאמר נכתב על בסיס הסרט התיעודי שיווק הטירוף.



תגובה אחת על הפוסט “תסמונת קדם וסתית – האם זו הפרעה פסיכיאטרית?

  1. חשוב לי לציין בכדי לא להפיח תקוות שב ש"תזונה מזינה וארוחות מסודרות, הפחתת סוכרים, מנוחה וסביבה רגועה יכולים לעיתים קרובות להקל במידה רבה על תסמיני תסמונת קדם וסתית" לא דבר מדוייק כל כך לומר לפעמים או לרוב זה לא מספיק ויש צורך בטיפול אינטנסיבי במערכת העיכול, בלוטת התריס, או בלוטת האדרנל, כל מקרה לגופו ,טיפול טבעי כמובן בתוספי מזון, צמחי מרפא בשילוב עם דיקור או טיפול במגע)
    וגם אז לשינוי לוקח המון המון זמן , זה לא קסמים.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *