עמוד הבית

הודעה לתקשורת 27.12.07

מגיפת ריטלין בבתי הספר ובאוניברסיטאות בארץ:
חשד חמור לאלפי אבחונים כוזבים של הפרעת קשב - תביעה לועדת בדיקה בנושא

מעדויות חוזרות, שמגיעות לעמותת 'מגן לזכויות אנוש', עולה, שבעשרות כיתות בחינוך הרגיל ובחינוך הדתי מעל  30% מהתלמידים נוטלים ריטלין. עדות של אם מאזור חדרה מדברת על 17 ילדים בכיתה של בנה שנוטלים ריטלין. אם מנתיבות מספרת שאין בשכונתה אם שאין לה ילד אחד או יותר שנוטלים ריטלין.

סטודנט למשפטים: "צריך רק לדעת מה לומר לפסיכיאטר כדי שירשום ריטלין. אם אנחנו מבקשים ריטלין לפני מבחן, הפסיכיאטר באוניברסיטה 'לא עושה בעיות'. אנחנו מדווחים שיש לנו בעיית קשב, והוא רושם ריטלין. זה כמו הקב"ן בצבא, שמשחרר מגיוס את כל מי שאומר לו שהוא רוצה להתאבד. צריך רק לדעת מה לומר להם".

יהודה קורן, דובר העמותה: "אם מספר הילדים שמקבלים ריטלין יוצא משליטה, מתעורר כאן ספק רב לגבי אמיתות האבחנה שנקבעת להם. פסיכיאטר שנותן ריטלין לילדים ללא הצדקה רפואית אמיתית אולי עוזר לבית הספר או לסטודנט כלשהו להשיג ציון במבחן באופן לא חוקי, אבל עושה שימוש חמור לרעה בסם מסוכן (ABUSE), ועל פי החוק זוהי עבירה פלילית על פי 'פקודת הסמים המסוכנים'. הגיע הזמן שרשויות האכיפה יתחילו לאכוף חוקים אלה גם בקרב אנשי מקצוע אלה שאחריותם כה גדולה, אבל רשלנותם זועקת לשמיים.".

"העמותה פנתה גם למבקר המדינה, בבקשה למנות ועדת בדיקה שתבדוק כל כיתה במערכת החינוך בארץ, ותחקור כל מיקרה שבו אחוז התלמידים שנוטלים ריטלין עולה על 5% (שזה האחוז המקובל באוכלוסיה על פי ההשקפה הפסיכיאטרית) בחשד לאבחונים כוזבים .

לטענת העמותה סיבת התופעה היא שהאבחון איננו מדעי, ולא מתבסס על בדיקות גופניות חד משמעיות. "כל נוירולוג או פסיכיאטר מחליט אחרת. ההורים נשלחים מפסיכיאטר אחד לשני עד שמישהו משתכנע שאכן הילד סובל מהפרעת קשב. אומר קורן. "אולם, באופן מגוחך, בית הספר הוא זה שקובע בסופו של דבר אם הילד יאובחן כבעל הפרעת קשב. הפסיכיאטר, שהילד נשלח אליו בעקבות תלונות בית הספר, לא מכיר את הילד, ולכן מאבחן אותו כבעל הפרעה בעיקר על סמך ההתרשמויות שרשמו המורים. הוא משרת את בית הספר על חשבון בריאותו של הילד".

"יש לשנות באופן מהותי את נהלי האבחון הקיימים, אשר מאפשרים לבתי הספר להתעלם מאחריותם החינוכית ולהפוך את ילדינו בקלות כה איומה לבעלי תווית של הפרעה פסיכיאטרית, אשר תלווה אותם יחד עם נזקי הריטלין כל חייהם".

"במקום לבלום את התופעה משרד הבריאות מקדם האינטרסים של חברות התרופות. לפני כשנתיים השתתף המשרד בקמפיין לריטלין, למרות האיסור בחוק לפרסם ולקדם סמים מסוכנים. בימים אלה פועלים שם במרץ כדי להסמיך עוד אלפי רופאי ילדים נוספים כדי לאבחן הפרעת קשב ולרשום ריטלין".

 

 


.הודפס בישראל Citizes Commission on Human Rights הינם סמל מסחרי וסמל שרות שבבעלות CCHR והלוגו של CCHR