מקצוע בכפייה: אחוז גודל והולך מסך האשפוזים הפסיכיאטריים מקורו באשפוזים כפויים

האם הפסיכיאטרים יותר ויותר דואגים לעצמם לקליינטורה של מאושפזים? שאלה זו מתבקשת על בסיס נתונים הנחשפים בשנתון הסטטיסטי לשנת 2018 מטעם משרד הבריאות לתחום בריאות הנפש, שהגיע לאחרונה לידי עמותת מגן לזכויות אנוש

אשפוזים כפויים

הנתונים הרלוונטיים מוצגים בעמוד 92 של השנתון: בשנת 2009 האשפוזים הכפויים בהוראת פסיכיאטר היוו 20.2 אחוזים מכלל האשפוזים, בעוד האשפוזים מרצון היוו 71.9 אחוזים. 8 האחוזים הנותרים היו בהוראת בית משפט.
לעומת זאת, בשנת 2018, אחוז האשפוזים הכפויים בהוראת פסיכיאטר עלה ל-25.4 אחוזים. אחוז המאושפזים מרצון לעומת זאת ירד ל- 67.3 אחוזים. אחוז האשפוזים בהוראת בית משפט ירד ל- 6.8 אחוזים.
מגמה זו – של יותר אשפוזים כפויים בידי פסיכיאטרים ביחס לאשפוזים מרצון – נמשכה באופן הדרגתי לאורך השנים משנת 2009 עד 2018 (השנתון מספק נתונים משנת 2009 בלבד). האם זה אומר שפסיכיאטרים נאלצים יותר ויותר לכפות אשפוזים כדי למלא את מיטות האשפוז?

עובדה נוספת הזועקת מהנתונים לעיל היא שרק כ- 2/3 מהאשפוזים הפסיכיאטריים הם מרצון, בעוד שכ- 1/4 מסך האשפוזים נכפים לחלוטין ע"י פסיכיאטרים! זוהי כמות עצומה של כפייה, שלא קיימת בשום מקצוע או תחום אחר בעולם. מדובר בכמות בלתי נתפסת של "טיפולים" – סימום, קשירות, שוקים חשמליים – הנעשים בכפייה, ללא הסכמתם של הקורבנות! אם מוסיפים לכך את האשפוזים בהוראת בית המשפט, מקבלים שכשליש מכלל האשפוזים הפסיכיאטרים מתבצעים בכפייה.

נתון נוסף מתוך השנתון מציג תמונה חמורה אף יותר: כשבוחנים את הקבלות הראשונות לאשפוז פסיכיאטרי (אשפוז ראשון של האדם) – הנתח של האשפוזים הכפויים בכלל אשפוזים אלו אף גדל ל- 35.6 אחוזים (28.4 מתוכם בהוראת הפסיכיאטר המחוזי והיתר בהוראת בית משפט). כלומר אשפוזים כפויים, בעיקר ע"י פסיכיאטרים, מהווים פקטור גדול אף יותר בהכנסת אנשים לתוך מעגל האשפוזים הפסיכיאטריים!

יהודה קורן, דובר עמותת מגן לזכויות אנוש: "נראה שהציבור מבין יותר ויותר שעליו להדיר את רגליו מן המחלקות הפסיכיאטריות. אנו נמשיך ליידע את הציבור בנוגע לנזקים החמורים של טיפולים פסיכיאטריים. במקביל, יש להגביל את כוחם של הפסיכיאטרים לכפות את ה"טיפולים" שלהם ולדאוג לעצמם לעסקים באמצעות שימוש בצווי אשפוז כפוי – צווים המעניקים להם כוח בלתי מוגבל לגזול את החופש ואת זכות האדם על גופו, זאת ללא משפט וללא ביסוס מדעי או רפואי."

קישור לשנתון בריאות הנפש 2018



כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *