עשרות שנים של מחקר לא הותירו אחריהן עדויות ברורות לכך שרמות הסרוטונין או פעילות הסרוטונין אחראים לדיכאון, כך עולה מסקירה נרחבת של מחקרים קודמים שהובילו מדעני UCL (אוניברסיטת קולג' לונדון).

המחקר פורסם ב-20 ליולי 2022 ופורסם במגזין Molecular Psychiatry. עולה ממנו כי לא נראה שדיכאון נגרם בגלל חוסר איזון כימי, ועולה ממנו השאלה מה בעצם עושות תרופות נגד דיכאון. רוב התרופות נגד דיכאון הן מסוג SSRI שנאמר עליהן שהן עובדות באמצעות תיקון רמות חריגות של סרוטונין. אין מנגנון פרמקולוגי מקובל אחר המסביר כיצד תרופות נגד דיכאון משפיעות על דיכאון.
החוקרת הראשית, פרופ' ג'ואנה מוקריף, פרופסורית לפסיכיאטריה ב- UCL, אמרה: "זה תמיד קשה להוכיח טענה שלילית, אבל אני חושבת שזה בטוח לומר שאחרי כמויות עצומות של מחקר במשך עשרות שנים, אין בנמצא הוכחות משכנעות שדיכאון נגרם מרמות חריגות של סרוטונין, בייחוד רמות נמוכות או פעילות מופחתת של של סרוטונין."
"אנשים רבים נוטלים נוגדי דיכאון בגלל שגרמו להם להאמין שלדיכאון שלהם יש מקור ביוכימי, אך המחקר הזה מעלה שהאמונה הזאת אינה מבוססת בעובדות."
הממצאים הביאו את החוקרים למסקנה כי "אין תמיכה להיפותזה (=השערה) שדיכאון נגרם מרמות נמוכות של פעילות או ריכוז של סרוטונין"
גם אם היו הוכחות; זה עדיין לא אומר שזה הגורם הבלתי תלוי; יכול להיות שחוסר האיזון בסרוטונין נגרם מבעייה אחרת שהיא הגורם.