מחקר: תרופות לטיפול בהפרעות קשב מעלות הסיכון למחלות לב וכלי דם

המחקר פורסם לאחרונה במגזין הפסיכיאטרי JAMA Psychiatry, תוצאותיו מחזקות מחקרים קודמים שהגיעו למסקנה דומה.

המחקר נערך בשוודיה, והתבסס על 278,027 אנשים שאובחנו עם הפרעת קשב וריכוז. מטרתו היתה להעריך את הקשר בין שימוש ארוך טווח בתרופות ל-ADHD לבין הסיכון למחלות לב וכלי דם.

ריטלין - מחקר

המחקר מצא ששימוש ארוך טווח בתרופות להפרעת קשב מגדיל את הסיכון למחלות לב וכלי דם: שימוש בין שנה לשנתיים מגדיל את הסיכון ב- 9%, שימוש בין שנתיים לשלוש מגדיל ב- 15%, וצריכת תרופות להפרעות קשב בין שלוש לחמש שנים מגבירה את הסיכון למחלות לב ב- 27%!

מבחינת הסיכון ליתר לחץ דם, הסיכון גדל ב- 72% בשימוש בתרופות להפרעת קשב בין 3 ל- 5 שנים. בשימוש מעל 5 שנים, הסיכון עולה ל 80%.

מבחינת הסיכון למחלות עורקים, בשימוש בין 3 ל-5 שנים הסיכון לחלות גבוה ב-65%, ומעל 5 שנים, הסיכון המוגבר הינו 49%.

מחקר זה מחזק מחקרים קודמים שפרסמנו כאן באתר העמותה:

  • מחקר שבוצע בדנמרק ב- 2014 מצא כי שימוש בתרופות להפרעות קשב וריכוז בילדים (כגון ריטלין) עלול להכפיל את הסיכון לאירועי לב בילדים.
  • מחקר מ- 2016 שבדק נתונים על 114,647 ילדים מדרום-קוריאה שאובחנו עם הפרעות קשב, וגילה "עליה משמעותית בסיכון הכולל להפרעות בקצב הלב הקשורה לטיפול במתילפנידאט בילדים וצעירים עם ADHD". המחקר מצא גם "קשר בין זמני החשיפה לתרופה לבין בעיות לבביות אחרות".


לא רק שמחקרים מצאו סיכון מוגבר למחלות לבביות, מחקר מ-2015 לא מצא עדות לתועלת אמיתית משימוש לתרופות כדוגמת ריטלין שתצדיק סיכונים חמורים כאלו, וסיכם כך: "בזמן זה, איכותן של העדויות הזמינות לא מאפשרות לנו לומר בוודאות האם נטילת מתילפנידאט תשפר את חייהם של ילדים ומתבגרים עם ADHD".



כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *