מתוך הנאמר בתוכנית התחקירים היוקרתית:
"ההבדל בין אפקט של פלצבו והאפקט של נוגדי דיכאון הוא מינימאלי עבור מרבית האנשים."
"אנשים מרגישים טוב יותר כשהם לוקחים את התרופה, אבל זה לא המרכיב הכימי של התרופה שמשפר את ההרגשה שלהם, זה במידה רבה אפקט הפלצבו."
"הרופאים שרושמים את התרופות הם חלק מאפקט הפלצבו."
"הגענו למסקנה שעבור דיכאון קל עד מתון תרופות אלו כנראה אינן מוצדקות."
ברצוננו לציין את תגובתו של התזונאי דולב גילמור (תגובתו המלאה למטה). דולב מסביר כי קיים "אפקט פלצבו מוגבר" אצל אנשים הנוטלים תרופות לעומת אלו הנוטלים פלצבו: מכיוון שהתרופות מכילות חומר כימי היוצר השפעה על האדם, האדם חש בכך וזה מגביר את אמונתו שהתרופה תעזור לו (גם אם ההשפעה הכימית עצמה אינה עוזרת בפועל). אפקט זה נותן לתרופות יתרון על פלצבו (שכמובן אינו מכיל חומר כימי כלל), וייתכן שזהו כל היתרון לכאורה שיש להן על פלצבו.
היכן אני יכולה להשיג כדורי פלסיבו כתרופה במקום כדורי ריטלין, או כדורים פסיכיאטרים אחרים?
אשמח לשמוע מכם
חברים, משהו לא ברור לי, אם קפה מעורר, אם בירה יין ואלכוהול משפרים את מצב הרוח, ואם תרופות שהושקעו מיליארדים בפיתוחן הן לא יותר מאפקט פלסבו, אז על אחת כמה וכמה באשר לקפה, בירה יין ואלכוהול, אז האם הכל הכל זה אך ורק אפקט פלסבו?
–
וחוץ מזה, …רובי חרובי המדוכא מצלצל לרופא ואומר: "יש לי תופעות לוואי שליליות מהכדורים שרשמת לי", אומר לו הרופא: "טוב רובי, זה טוב, זה סימן שהתרופה אכן פועלת" …אז האם התרופות עובדות אך ורק לצד אחד? לצד השלילי? ולצד החיובי הן אך ורק אפקט פלסבו? תודה
ניתן להניח שאפקט פלסיבו קיים בכל דבר. אך בנוגדי דיכאון, כפי שהתחקיר מגלה, זה פחות או יותר כל מה שיש (כמובן מלבד תופעות לוואי איומות)
יש להדגיש הנחה חשובה ויסודית שמוזכרת בסרטון ע"י דר' וולטר בראון, בנוגע לסברה הפסבדו מדעית שהפסיכאטריה נאחזת בה כטיעון אטיולוגי לדיכאון על סוגיו השונים, שנגרם לדעתה כתוצאה מתת פעילות של של סינפסות מונואמינרגיות המכילות נוירוטרנסמיטרים כגון נוראדרנלין (נוראפינפרין) וסרוטונין. (שמלבד ההשפעות על איזון מדדי מצב הרוח, סרוטנין ונוראדרנלין ממלאים תפקיד בשליטה על שנת REM). ויתר על כן, יוצרו תעשיות פרמקולוגיות נוגדות דיכאון, ביניהן –
תרופות מקבוצת MAOI – חוסמות את פעולת הפירוק של האנזים מונואמין אוקסידאז, המשמש זרז לחימצון מונואמינים כדוגמת דופמין, נוראפינפרין וסרוטונין,
וכך מגבירים הפרשת מונאמינים במוח.
תרופות מקבוצת SSRI – מעכבים באופן בררני ספיגה חוזרת של המונאמין סרוטונין. וכך מגבירים את הפעילות הסרוטונרגית מונאמינרגית במוח.
תרופות טריצקליות – חוסמות ספיגה חוזרת של נוראפינפרין ושל סרוטונין במוח. וכך מגבירות את הפעילות הסרוטונרגית והנויראנדריגנית במוח.
אולם, ועל אחת כמה וכמה, יש לזכור כי הן מבוססות על הנחה שלא אושרה באופן מדעי, כפי שאפשר כבר להבין. ומאידך, ד"ר קירש, בצעד פרואקטיבי, מתוך אחריות מקצועית נוקט בעמדה פורצת דרך.
ABY
כוכב הסרטון, ד"ר אירווין קירש, שכח דבר חשוב באומרו "ההבדל בין אפקט הפלסיבו והאפקט של תרופה נוגדת דיכאון היא מינימלית לרוב האנשים": מסתבר שגם האפקט המינימלי הזה הוא תוצאה של מה שמכונה "אפקט פלסיבו מוגבר". מי שמקבל את התרופה עצמה מרגיש משהו שונה, כי התרופה היא בכל זאת חומר פעיל עם השפעה שמשנה את פעילות המוח. המטופל מתרגם את התחושה לדבר חיובי. לעומתו, מקבל הפלסיבו אינו מרגיש כלום. בגלל זה, מתבטל אפילו היתרון המינימלי המתגלה במחקרים, כי היא תוצאה של אפקט פלסיבו מוגבר.
בקיצור, מסתבר שתרופות נוגדי דיכאון אינן עושות כלום למען המטופלים, מלבד הגברת אמונתם שהם מקבלים תרופה יעילה.
דולב גילמור, תזונאי R.Nu
לאור כל הסרטים, ההסברים, ההוכחות שמועלות פה בנוגע לתרופות פסיכיאטריות, ברור שאין אדם דומה למשנהו. מה זה למשל דכאון קל? מה ההבדל בין סכיזופרניה למניה דיפרסיה? האם יש רופא שיוכל לאבחן? מי בודק את המוח של החולים להבין מה קורה שם? אני באופן אישי פוחדת להפסיק את התרופות לבני שמה התופעות יחזרו.
מה עושים אם כן? למי פונים? האם יש מומחה במחוזותיכם? אתם פוסלים ופוסלים ואולי בצדק. אך מה הפתרונות החלופיים כדי שמחשבות לא יעלו, שלא יהיה בדאון, שיאסוף עצמו לעשייה, שיעשה משהו בכלל… מי יכול לעזור? היכן אני יכולה להשיג פלסיבו? היכן אני יכולה להשיג משאף שאינו מכיל תרופה של ממש – פלסיבו כדי להוכיח שהוא אכן מכור למשאף וחושש להיות בלעדיו? ועוד ועוד…
מחכה לתשובה.
נגר אסתר 0524809025
אנו נחזור אלייך בטלפון בהקדם.