מחקר: נוגדי דיכאון אינם משפרים את איכות החיים בטווח ארוך

מחקר מקיף חדש בחן את מידת התרומה של תרופות נגד דיכאון לשיפור חיי מטופלים לאורך זמן, וממצאיו אינם חיוביות עבור סוג תרופה זה

תרופות נגד דיכאון

המחקר סיכום את מסקנותיו כך: (קישור למחקר)
"המטרה הסופית בשימוש בנוגדי דיכאון או פסיכותרפיה היא לשפר את התוצאות המשמעותיות אצל מטופלים, כגון HRQol ("איכות חיים הקשורה לבריאות"). ההשפעות של תרופות נגד דיכאון בעולם האמיתי אינן ממשיכות לשפר את ה-HRQol של מטופלים לאורך זמן, שכן השינוי ב- HRQol היה דומה לזה של מטופלים שלא השתמשו כלל בתרופות נגד דיכאון."

המחקר אף מציין: "שימוש בתרופות נוגדות דיכאון לא הראה שיפור במעקב ארוך הטווח שלנו באף אחד מהמרכיבים של HRQoL."

המחקר פורסם בכתבה נרחבת באתר "הארץ" (קישור לכתבה).

הנה מספר ציטוטים מכתבה מצוינת זו:

"ממצאים ממחקר בארה"ב מצטרפים לידע המצטבר על בעיות בשימוש נפוץ בתרופות נוגדות דיכאון. לפי החוקרים, מעקב ממושך לא מצא הבדל משמעותי באיכות החיים בין מי שנטל תרופות למי שלא."

"מחקר חדש מאשש את התחושה שמרגישים רבים מהמטופלים בכדורים נגד דיכאון – חרף הטיפול, איכות החיים לא תמיד משתפרת לאורך זמן. המחקר בחן נתונים על מדגם בן כמה אלפי אנשים המייצגים את אוכלוסיית המאובחנים בדיכאון בארה"ב, המונה כ-17.5 מיליון אנשים בכל שנה נתונה, והשווה את השינוי לאורך זמן באיכות חייהם של אלה שנטלו תרופות נגד דיכאון לאלה שלא נטלו תרופות כאלה. הממצאים היו שישנם הבדלים קטנים בלבד בין שתי הקבוצות. זהו אחד המחקרים הראשונים שבדקו את השפעת התרופות נוגדות הדיכאון על איכות חיי הנבדקים."

"הפסיכיאטר פרופ' חיים בלמקר מאוניברסיטת בן גוריון בנגב, שכיהן כנשיא איגוד הפסיכיאטריה בישראל בשנים 2015 עד 2018, הוסיף כי 'מדובר בפרסום שאומר שתרופות נוגדות דיכאון לא עוזרות לטווח ארוך'. "

"ממצאי המחקר החדש מחזקים מחקרים קודמים שמצאו שחלק ניכר מהשפעת נוגדי הדיכאון מקורו באפקט הפלצבו."

יהודה קורן, דובר עמותת מגן לזכויות אנוש, מציין: "ממצאי המחקר מוכיחים את מה שהעמותה טוענת כבר שנים. על מטופלים לקחת בחשבון את תופעות הלוואי וההשפעות השליליות בטווח ארוך לפני כל החלטה להתחיל ליטול תרופות נגד דיכאון."



כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *