לאחר הודעתו של מנהל המחקר של חברת "גלקסו-סמית'-קליין" בחודש שעבר, שהודיע כי תחדל להשקיע במחקר של תרופות נוגדות דיכאון עקב תמורה עסקית בעיתית, מפרסמת השבוע "אסטרא-זנקה" הודעה דומה. מנהל המחקר בחברה אומר שהוא רואה הזדמנויות מוגבלות בטווח הארוך בתחום הפסיכיאטרי.
אסטרא-זנקה תפסיק להשקיע במחקר ופיתוח לתרופות המטפלות בסכיזופרניה, הפרעה בי-פולרית, דיכאון וחרדה. כמו כן תפסיק להשקיע במחקר ופיתוח של תרופות לחומציות בקיבה, קרישת דם, סרטן רחם ושלפוחית, מחלת עור ממאירה וצהבת זיהומית. היא גם מתעתדת לחדול ממחקר מוקדם בתחום החיסונים למעט שפעת.
עבור אסטרא-זנקה זהו שינוי כיוון משמעותי, היות שהתרופה השנייה בסך המכירות שלה היא התרופה סרוקוול הנרשמת לחולי סכיזופרניה. כמו כן לאחרונה ביצעה רכישה בשווי 1.24 מיליארד דולר של תרופה נוגדת דיכאון חדשה מחברת "טארגספט". מנהל המחקר בחברה ממשיך להאמין בתרופה של "טארגספט", שעומדת להתחיל בקרוב את השלב השלישי בהליכי האישורים של התרופה.
אסטרא-זנקה, יצרנית תרופות אנגלית –שוודית, סובלת מקשיים פיננסים מהקשים ביותר עקב פקיעת תוקפם של הפטנטים על תרופות שייצרה. תרופות אלו היו נתח עיקרי מהכנסותיה. לאחרונה הודיע לעובדיה כי תחדל לעסוק במחקר בעשרה מכלל המחלות שבהן עסקה עד היום, אשר מסתכמים בכרבע מפעילות המחקר.
שינוי נרחב כזה היה צפוי; בינואר הודיעה החברה כי היא מקצצת כ-8000 משרות שהן כ-12 אחוז מכח העבודה שלה, כולל 1800 בתחום המחקר, אולם רק כעת נודע לעובדים אילו תחומים יקוצצו.
אסטרא-זנקה איננה היחידה שעורכת קיצוץ רחב כל כך. גם חברת "פייזר" וגם "גלקסו-סמית-קליין" מקצצות במחקר ופיתוח.
החברה תמשיך במחקר. "אך לא בתחומים מסוימים" מסרו נציגי החברה לסוכנות רויטרס. אנו מתמקדים בתחומי התחלואה שאנו מעוניינים בהם.
ההחלטה לזנוח מחקר בתרופות פסיכיאטריות משקף את הטבע הבלתי צפוי ורווי הסיכונים של מחקרים קליניים הנערכים בתרופות הפועלות על המוח, כמו גם מחסור באפשרויות מדעיות טובות, כך נמסר.